Terveys

Teksti: Elina Helkamäki-Tammelin
Kuva: John Salinero

Auringonpistokselta suojautuminen

Saan auringossa helposti auringonpistoksen. Voinko estää sen jotenkin? Miten sitä hoidetaan?

Auringonpistoksen oireet

Auringonpistos syntyy, kun suojaamattomaan päähän kohdistuu liiallinen lämpörasitus. Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi ja huimaus.

Auringonpistoksen ennaltaehkäisy

Auringonpistoksen välttämiseksi pää ja niska on syytä suojata auringossa käyttämällä kevyttä, hengittävää päähinettä, esimerkiksi lierihattua. Lämpiminä kesäpäivinä kannattaa välttää kovaa fyysistä rasitusta ja pitää työskentelyssä taukoja tarpeeksi usein.

On tärkeä juoda riittävästi, ei kuitenkaan kahvia, teetä tai alkoholia, jotka voivat pahentaa nestehukkaa. Vesi on hyvä janojuoma, mutta elimistö tarvitsee myös mineraaleja. Jos lämpörasituksen ja hikoilun aiheuttamaa nestehukkaa korvataan pitkään pelkällä vedellä, saattaa seurauksena olla lihaskouristuksia.

Epäiletkö auringonpistosta? Toimi näin

Jos saat auringonpistoksen, hakeudu viileään paikkaan ja kevennä vaatetusta. Viilennä kehoa pirskottamalla tai valelemalla iholle kylmää vettä. Juo kylmää nestettä.

Veden sijaan tai lisäksi on hyvä käyttää elektrolyyttejä sisältävää juomaa, varsinkin jos pelkkä vesi lisää pahoinvointia tai ilmaantuu lihaskouristuksia. Elektrolyyttijuomavalmistetta on hyvä ostaa apteekista jo valmiiksi hellepäivien varalle.

Täsmätuote

Ratiopharm Nesteytys, 10 poretablettia, 10,80 e (1,08 e/kpl)