Terveys

Teksti: Kalevi Rantanen
Kuva: Tiina Rahko

Melatoniini auttaa nukahtamaan ja pysymään unessa

Melatoniini on luontainen unikemikaali, joka sopii myös unilääkkeeksi. Se on hyvä nukuttaja silloin kun unettomuus ei johdu sairaudesta.

Melatoniini säätelee vuorokausirytmiä

Aivojen käpyrauhanen tuottaa elimistön omaa ”unihiekkaa” tai ”pimeähormonia”, melatoniinia. Tuotanto alkaa kasvaa pian pimeyden tultua ja saavuttaa huippunsa kello 2-4 aamuyöllä. Melatoniini toimii viestinä, joka kulkee verenkierron mukana useisiin vastaanottimiin eli reseptoreihin ihmisen elimistössä. Tärkeimmät vastaanottimet sijaitsevat aivojen keskuskellossa, joka ohjaa koko kehon vuorokausirytmiä. Melatoniini saa ihmisen nukahtamaan ja pysymään unessa

Melatoniinilääkkeet parantavat unta

Unettomuutta, joka ei ole muun sairauden seuraus, voidaan hoitaa melatoniinilla. Ikäihmisille melatoniini, jolla ei ole muistia heikentäviä sivuvaikutuksia, on hyvä unilääke. Melatoniini lieventää usein myös aikaerorasitusta, jota syntyy itään tai länteen lennettäessä. Samalla tavalla se auttaa vuorotyön tekijää.

Kaikkien lääkkeiden tavoin melatoniinilla on käyttörajoituksia. Ohjeet on hyvä lukea tarkasti ja tarvittaessa keskustella lääkärin kanssa. Melatoniinia saa myös ei-lääkkeellisessä muodossa.