Terveys

Teksti: Eeva Lauronen
Kuva: Fotolia

Muista pestä kädet

Tiesitkö, että käsien pesu saippualla ja vedellä 15 sekunnin ajan vähentää bakteerien määrää noin 90 prosenttia?

Saippuapesu on hyvä tapa puhdistaa kädet. Käsien pesu saippualla ja vedellä 15 sekunnin ajan vähentää bakteerien määrää noin 90 prosenttia. 15 sekuntia on suurin piirtein aika, joka kuluu ”Paljon onnea vaan” -laulun laulamiseen.

Alkoholipitoiset käsihuuhteet ovat antibakteerisia saippuoita tehokkaampia, mutta eivät korvaa saippuaa ja vettä.
Käsienpesuveden on hyvä olla viileää tai haaleaa. Kuuma vesi ja käsien hankaaminen voivat vahingoittaa ihoa. Bakteerit pitävät kynnenalusista, joten kynnet kannattaa pitää lyhyinä. Kädet pitää myös kuivata kunnolla, sillä märät kädet levittävät mikrobeja. Käsien kunnollinen kuivaus kestää noin 20 sekuntia, ilmapuhaltimella 30–45 sekuntia.

Kädet pitää pestä ainakin WC-käynnin jälkeen, ennen syöntiä ja ruoanlaittoa sekä sen jälkeen, kun on ollut kosketuksissa sairaaseen henkilöön. Liian tiheä käsien pesu vahingoittaa ihoa. Käsien ihon ehjänä pitäminen onkin hyvän käsihygienian perusta.

On melko tavallista, että iholla ja nenässä elää stafylokokkibakteereja. Stafylokokkin lisäksi myös sairaalabakteerit leviävät yhä laajemmalle. Uusi bakteerityyppi MRSA leviää välillä sairaaloiden lisäksi myös kouluissa, vankiloissa ja urheilujoukkueissa. Toinen sairaalabakteeri on ulosteesta löytyvä Clostridium difficile. Käsissä voi olla myös viruksia.