Terveys

Teksti: Outi Hamara
Kuva: Tujja Koski

Murtuma kaatuessa

Liukastuminen voi murtaa kaatujan ranteen, käsivarren, jalan tai lonkan. Kipu, turvotus ja virheasennot viittaavat murtumaan. Pienenkin murtumaepäilyn vuoksi kannattaa varmistua lääkärin vastaanotolla jatkotoimenpiteistä. Oikein tehdyllä ensiavulla on suuri merkitys.

1 — TUE PAIKOILLEEN
Tue murtunut alue mahdollisimman kivuttomaan asentoon. Vältä tarpeetonta liikettä. Yläraajan murtumassa kipeä kohta tuetaan liikkumattomaksi kolmioliinalla tai sidetarpeilla. Loukkaantunut voi myös tukea itse murtunutta kohtaa kehoaan vasten. Alaraajan murtuman voi sitoa toista jalkaa tai esimerkiksi tukevaa keppiä vasten niin, että tuki ulottuu murtuman molemmin puolin terveen nivelen yli. Selkärangan murtumaa epäiltäessä loukkaantunut ei saa liikkua. Virheasentoa ei oikaista missään tilanteessa.

2 — LIEVITÄ KIPUA
Särkylääkkeet lievittävät tehokkaasti vamman aiheuttamaa kipua. Ota ibuprofeiinia tai parasetamolia lääkepakkauksen ohjeen mukaan.

3 — MENE LÄÄKÄRIIN
Loukkaantunut raaja on hyvä näyttää lääkärille, jos se on turvonnut tai siinä on verenpurkaumia, ja jos jalan varaan ei pysty laskemaan painoaan. Jos nivel tuntuu epävakaalta
tai pettää alta, ortopedi on paras apu. Pienempiin murtumiin riittää tueksi esimerkiksi kipsi. Toisinaan leikkaus on tarpeen.

NASTAT KENGÄNPOHJAAN JA MENOKSI
Liukuesteet on kehitetty VTT:n turvallisuustekniikan laboratoriossa. Kestävä TR-kumiseos ja kovametalliset nastat kestävät hyvin kulutusta. Takaosassa on heijastava pinta. CE-merkitty henkilönsuojain. Saatavilla neljässä eri koossa. APTEEKKI Devisys -liukuesteet 32,50 e.