Terveys

Teksti: Outi Hamara
Kuva: Nelli Ahosalo

Lievän palovamman hoito kotona

Kämmentä pienempiä lieviä palovammoja voi hoitaa kotona.

Mene lääkäriin, jos vamma on syvä, se sijaitsee kasvoissa, nivelessä, limakalvolla tai hengitysteissä tai on syntynyt sähkön, kemikaalin, säteilyn tai höyryn vaikutuksesta. Lasten ja vanhusten kannattaa hakeutua lääkäriin myös lievemmissä tapauksissa.

1 — Kasta palanut kohta haalealla vedellä

Rauhoita kudos upottamalla palanut alue huoneenlämpöiseen veteen 10–20 minuutiksi. Jos vamman aiheuttaja on syövyttävä aine, alue tulee huuhdella perusteellisesti runsaalla vedellä. Vesi helpottaa kipua ja estää vammaa leviämästä syvemmälle kudoksiin.

2 — Pidä vamma-alue puhtaana

Vamman voi peittää kevyesti puhtaalla sidoksella. Side tulisi pitää kuivana ja vaihtaa parin päivän välein. Palovammat tulehtuvat herkästi, joten mahdollisia rakkuloita ei saisi puhkoa. Jos rakkula kuitenkin puhkeaa itsestään, puhdista haava ja peitä puhtaalla siteellä tai apteekista saatavalla rasvaharsotaitoksella.

3 — Hoivaa terveeksi

Vältä vamma-alueeseen kohdistuvaa hankausta. Kun iho on jo paranemaan päin, ehyelle ja rakkulattomalle iholle voi parin päivän kuluttua sivellä dekspantenolia sisältävää voidetta kiristävää tunnetta helpottamaan. Kipua voi hoitaa särkylääkkeillä. Jos vaurio ei kahden viikon kuluessa ole selvästi paranemassa, sitä on syytä näyttää terveydenhuollon ammattilaiselle.

Näin apteekki auttaa: Hengittävä suoja

Silikonisidos palovammoille, ihorikoille ja kivuliaille haavoille. Sulkee haavan reuna-alueen. Haavaerite imeytyy ulompaan sidokseen. Ei tartu haavaan, voi jättää jopa 14 päiväksi.

Mepitel One Side palovammoille 5×7,5 cm, 15 e.