Terveys

Teksti: Tiina Rahko
Kuva: Tiina Rahko

Retkeilijän apteekki – mitä pakata mukaan retkelle tai vaellukselle apteekin hyllyltä

Moni suuntaa syksyllä kulkunsa luontoon. Joko päiväretken merkeissä lähimetsään, luontopolulle tai pidemmälle vaellukselle.

Lapissa ruska on parhaimmillaan ja moni onkin lähdössä tuota väriloistoa ihailemaan. Näin teen myös minä, nelikymppinen perheen äiti. Aiempi retkeilykokemukseni koostuu Etelä-Suomen lähimetsissä pienten lasten ehdoilla tehdyistä eväsretkistä. Nyt tarkoituksena on tehdä muutama useamman tunnin vaellus lapin tuntureissa (yön yli vaellukselle en vielä uskaltaudu.

Reissua varten olen hankkinut muutamia uusia retkeilyvarusteita ja -vaatteita. Seuraavaksi vuorossa on retkiapteekin kokoaminen. Reissussa sattuu ja tapahtuu ja varsinkin vaelluksilla on tärkeää huolehtia ensiaputarvikkeiden olemassaolosta, sillä välttämättä apua ei ole niin helposti saatavilla. Kysyin matka-apteekin tuotteisiin neuvoa Avainapteekin proviisorilta ja sainkin kattavan listan siitä, mitä tuotteita retkireppuun kannattaa pakata. Alla lista tuotteista, jotka kannattaa hankkia apteekista ennen pidemmälle retkelle tai vaellukselle lähtöä.

-rakkolaastarit (Compeedit erityisen hyviä, varsinkin sport-versio)
-laastarit
-sidetarpeet (sideharso, taitokset, ideaaliside)
-sakset
-pinsetit
-haavanpuhdistusaine
-palovammageeli
-kylmähoito (esim. Perskindol)
-särkylääkkeet
-nesteytysjuomat
-urheiluteippi jalkoihin (ennakoivasti hiertymiä ehkäisemään)
-perusvoide
-desinfiointipyyhkeet
-pesutarvikkeiden matkapakkaukset

Tekstin kirjoittaja on 42-vuotias Etelä-Suomessa asuva perheenäiti.