Terveys

Teksti: Virve Kulmala

Vaivana ärtyvän suolen oireyhtymä?

Turvottaako vatsaasi, etenkin iltaisin? Häiritsevätkö ilmavaivat? Voit kärsiä tietämättäsi ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsavaiva, jossa suoliston toiminta on tavalla tai toisella häiriintynyt.

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (irritable bowel syndrome) on pikemminkin ominaisuus kuin varsinainen sairaus. Kaasunmuodostus voi olla runsasta, ja kipua voi esiintyä eri puolilla vatsaa. Suoli voi olla myös herkkä supistelemaan ja reagoida normaalia voimakkaammin
suolen seinämän venymiseen.

Ulostaminen saattaa helpottaa kipuja, mutta voi myös tuntua, että suoli ei tyhjene kunnolla. Toisinaan ulosteet saattavat olla löysiä, toisinaan pieniä ja papanamaisia. Ummetusta ja löysää vatsaa voi esiintyä myös yksinään.

Syytä vaivaan ei tarkoin tiedetä, mutta etenkin ravinnon laatu vaikuttaa merkittävästi oireiden syntyyn. Myös psyykkiset tekijät voivat aiheuttaa häiriöitä suolen toimintaan. Jännittäminen, stressi, unihäiriöt ja masennus saattavat aiheuttaa ja pahentaa suolisto-oireita.

Ärtyvästä suolesta kärsivää voi helpottaa jo tieto siitä, että kiusallisuudestaan huolimatta vaiva ei ole vaarallinen. Diagnosoimista vaikeuttaa kuitenkin oireiden vaihtelu. Epäselvissä tapauksissa tehdään tarkempia laboratorio- tai muita tutkimuksia.

Oireiden takana voi piillä myös IBD eli krooninen tulehduksellinen suolistosairaus (inflammatory bowel disease), esimerkiksi haavainen paksusuolen tulehdus tai Crohnin tauti. Näiden sairauksien tyypillisin oire on ripuli. Pitkittynyt ripuli on usein veristä, toisin kuin IBS:ssä. Myös muita oireita, kuten laihtumista ja väsymistä voi tällöin esiintyä.

IBS- ja IBD-vaivat

  • Ainakin 10 prosenttia suomalaisista kärsii ärtyneestä suolesta.
  • Hoitona itselle sopivan ruokavalion löytäminen.
  • Maitohappobakteerit tasapainottavat vatsan toimintaa.
  • Liikunta helpottaa oireita.
Lähteet: Voutilainen M. 2017. Toiminnalliset suolistovaivat ja ärtyvä suoli -oireyhtymä (IBS). Lääkärin käsikirja. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. Asiantuntija: Proviisori Jenni Sainio, Käpylän apteekki.