Terveys

Nuori hymyilevä farmaseutti valkoisessa työasussa Kupittaan apteekissa. Hänellä on musta poolopaita takin alla, ja rintataskussa näkyy punaisia kyniä. Taustalla on lääkelaatikoita, joiden pinnassa on metsäaiheinen kuva.
Teksti: Laura Hallamaa
Kuva: Pasi Leino

Valmistaudu ajoissa allergiakauteen

Jos allergiaoireet yllättävät keväällä, ei hätää. Farmaseutti Ella Määttä kertoo, miten kannattaa valmistautua ajoissa allergiakauteen.

Apua aivan sairaalan nurkalta

Klo 8 Aamuvuoro työpaikassani Kupittaan apteekissa Turussa alkaa tavallista hiljaisemmin. Luen sähköpostit ja hoidan juoksevia asioita, kuten verkkoapteekin ja Woltin kautta tulleita tilauksia.

Valmistuin farmaseutiksi keväällä 2024. Tein työharjoitteluni täällä, joten talo oli ennestään tuttu. Työssä minua kiinnostavat sairauksien hoito ja lääkkeet. Päivän parhaita hetkiä ovat asiakkaiden kohtaamiset. Ja kohtaamisiahan tämä työ pohjimmiltaan on.

Kupittaan apteekki sijaitsee Mäntymäen sairaalan nurkilla. Se näkyy asiakaskunnassamme. Alueella on psykiatrian toimipisteitä, joten meiltä haetaan paljon psyykelääkkeitä.

Meillä menee myös keskivertoa enemmän särkylääkkeitä ja antibiootteja leikkauksista kotiutuville potilaille. Käymme tarvittaessa palvelemassa ulkona, jos asiakas ei voi poistua autosta. Lähes päivittäin joku soittaa kelloa pyytääkseen farmaseutin ulos palvelemaan.

On tyypillistä, että apteekkiin tullaan kysymään, missä jokin sairaalan toimipiste sijaitsee. Neuvomme siinäkin mielellämme.

Allergiakauteen voi varautua etukäteen

Klo 13 Asiakasvirta vilkastuu, ja palvelen reseptitiskillä. Käyn noukkimassa käsikauppahyllystä silmätippoja yhdelle asiakkaalle. Alkuvuoden talvikuukaudet kuivattavat monien silmiä.

Vielä apteekissa ei kysellä allergialääkkeitä. Tilanne muuttuu todennäköisesti nopeasti, kun siitepölykausi alkaa maalis-huhtikuussa.

Jos tietää saavansa allergiaoireita, hoito olisi hyvä aloittaa pari viikkoa ennen siitepölykautta. Tällöin oireet eivät välttämättä ehdi edes puhjeta. Varsinkin kortisonia sisältävät nenäsuihkeet saattavat vaikuttaa viiveellä.

Kun allergiakausi alkaa, moni asiakas tunnistaa oireensa ja osaa tulla kysymään nimenomaan allergialääkettä. Silmät kutiavat, nenä vuotaa ja aivastuttaa.

Lääkkeiden kirjo on laaja, ja olen huomannut, että moni suosii tabletteja. Käypä hoito -suositukset kuitenkin ohjeistavat, että oireita pitäisi hoitaa täsmällisemmin. Silmäoireisiin silmätippoja ja nenäoireisiin nenäsuihketta. Joillekin tulee yllätyksenä, että nenäsuihke saattaa hillitä myös silmäoireita.

Oheen voi ottaa tabletin, jos tuntuu, etteivät tipat tai suihke auta.

Allergiakausi loppuu yleensä syyskuun tienoilla, jolloin allergialääkkeiden hyllylläkin hiljenee. Jotkut joutuvat käyttämään allergialääkkeitä kauemminkin, jos esimerkiksi homeitiöt aiheuttavat oireita.

Flunssaan allergialääkkeet eivät tehoa, mutta esimerkiksi kosteuttavasta nenäsuihkeesta voi olla apua.

Kinkkisissä tilanteissa asiakkaan puolella

Klo 14 Yhdelle asiakkaalle on määrätty lääkettä, jolle ei ole Suomessa myyntilupaa. Tällöin apteekki voi hakea erityislupaa myydä kyseistä lääkettä juuri tietylle asiakkaalle tietyn määrän. Lupa on voimassa vuoden. Tällaisia tilanteita tulee muutaman kerran kuukaudessa.

Alan selvittää asiaa. Asiakkaalla on mukana lääkärin tekemä erityislupahakemus, josta selviää, miksi myyntiluvallinen lääke ei kelpaa. Yleensä myyntiluvallisista valmisteista ei ole saatu riittävää vastetta tai Suomessa ei ole myyntiluvallisena tiettyä vahvuutta.

Käy ilmi, ettei lääkettä ole saatavilla tällä hetkellä Euroopassa lainkaan, emmekä voi tarjota korvaavaa lääkettä. Asiakas joutuu siis tässä tapauksessa hakemaan uuden reseptin.

Toisen asiakkaan tilanne on tavallisempi. Hänelle määrätyssä lääkkeessä on saatavuusongelmia. Onneksi meillä on varastossa tarjolla vastaava lääke. Suosittelen asiakkaalle sitä, ja hän saa lääkkeensä heti mukaan.

Hankalissa tilanteissa pyrimme olemaan asiakkaan puolella ja auttamaan niin hyvin kuin voimme. Moni asiakas osaa arvostaa apteekista saamaansa apua ja neuvoja.

Omavastuun nollautuminen yllättää

Klo 15 Viimeisen tunnin palvelen kassalla. Eräs asiakas kummastelee reseptilääkkeidensä korkeaa hintaa. Lohdutan häntä sanomalla, että seuraavalla käynnillä hänen lääkkeensä maksavat vähemmän.

Alkuvuodesta monelle tulee yllätyksenä, että lääkkeiden omavastuu nollautuu. Asiakkaan maksamat summat ovat isompia, kunnes alkuomavastuu on täynnä ja lääkkeistä saa taas Kela-korvausta.

Myös lääkkeiden arvonlisäveron nousu 10 prosentista 14 prosenttiin on vaikuttanut hintoihin ja hämmentänyt joitakin.

Rohkaisen yleensä asiakasta hankkimaan reseptin allergialääkkeisiin, jos oireet ovat hankalat tai pitkäkestoiset. Silloin allergiakausi tulee edullisemmaksi.

Parhaan allergialääkkeen itselleen löytää kokeilemalla.

Viime aikoina on ollut paljon puhetta itsehoitolääkkeiden, myös allergialääkkeiden, siirtämisestä ruokakauppoihin. Farmaseuttien osaamisella on merkitystä, sillä kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille. Esimerkiksi tietyt allergialääkkeet eivät sovi yhteen tietyn epilepsialääkkeen kanssa. Näissä tilanteissa farmaseuttien antaman lääkeneuvonnan tarve korostuu.

Toivoisin, että asiakkaat uskaltaisivat ottaa avun vastaan nykyistä useammin. Se saattaa esimerkiksi säästää aikaa.

Muistan tapauksen, jossa eräs asiakas kieltäytyi avusta. Hän otti allergiahyllystä paketin ja poistui. Myöhemmin asiakas palasi takaisin, sillä hän olikin etsinyt närästyslääkettä eikä allergialääkettä. Paketit vain olivat samanvärisiä.

Ala tarjoaa jatkuvasti uutta opittavaa

Klo 16 Työvuoroni päättyy. Harrastan kuntosalilla käymistä ja tankotanssia, mutta tänään suuntaan töistä kynsihuoltoon. Tykkään pitää kynteni kunnossa ja saan niistä yllättävän paljon kehuja asiakkailta.

Päivä on ollut melko tavanomainen. Ala muuttuu kuitenkin koko ajan. Koen, että opin jatkuvasti jotain uutta.