Terveys

Teksti: Nina Riihimaa
Kuva: Nelli Ahosola

Vitamiineja väsymykseen

Kuulutko niihin, joita valon määrän väheneminen väsyttää? Apua voi hakea vitamiineista ja muista ravintolisistä.

PIRISTYSTÄ C-VITAMIINISTA
Lieväkin C-vitamiinin puutos voi aiheuttaa väsymystä. Jos ruokavaliosi on yksipuolinen, vitamiinilisä saattaa korjata tilannetta. C-vitamiinia ei voi pelkästä ruoasta saada liikaa, sillä ylijäämä poistuu virtsan mukana. Suositeltu enimmäisannos vuorokaudessa on 1 000 mg. C-vitamiinia on saatavilla nieltävinä tabletteina, puru- ja poretabletteina. C- ja B-vitamiinien yhdistelmä on myös suosittu.

B-VITAMIINEJA MONIPUOLISESTI
Moni korjaa vetämätöntä oloaan B-vitamiineilla. Apteekeissa on tarjolla B-ryhmän vitamiineista erikseen muun muassa B9- vitamiinia eli foolihappoa, B12-vitamiinia eli kobalamiinia sekä eri B-vitamiinien yhdistelmiä. Monivitamiineissakin on B-vitamiineja.

RAUTAINEN OLO
Raudanpuuteanemia on harvinainen mutta mahdollinen väsymyksen syy. Ennen rautavalmisteisiin tukeutumista raudanpuute ja sen syyt tulee aina selvittää lääkärissä. Apteekissa on saatavilla useita rautavalmisteita, joten valintaan kannattaa kysyä neuvoa henkilökunnalta. C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä.

ENERGISYYTTÄ UBIKINONISTA
Solujen aineenvaihduntaan osallistuvan koentsyymi Q10:n eli ubikinonin määrä alkaa laskea 25 ikävuoden jälkeen. Sen saattaa huomata energisyyden laskuna. Jos on jatkuvasti nuutunut, ubikinoni-ravintolisä saattaa antaa lisäenergiaa. Ruoasta ubikinonia saa muun muassa lihasta, sisäelimistä, rasvaisesta kalasta ja maapähkinöistä.

MELATONIINISTA NUKAHTAMISAPUA
”Väsymykselle voi olla muitakin selityksiä kuin vitamiinien puutos. Lääkärissä käynti on paikallaan, jos väsymykseen ei ole selvää syytä, kuten vuorotyön ra-situs tai koliikkivauvan kanssa valvotut yöt. Nukahtamisvaikeuksiin voi kokeilla melatoniinia, jota on elimistössä luontaisestikin. Melatoniinia saa apteekista ilman reseptiä. Vahvemmat valmisteet vaativat lääkärissä käyntiä.”

Proviisori Anna Siipilehto