Suojaudu auringon suoralta valolta kunnollisella suojakertoimella ja riittävällä määrällä aurinkorasvaa. Valosta saa ja kannattaa nauttia – lue parhaat vinkit auringosta nauttimiseen fiksusti ja turvallisesti.
Auringonvalo virkistää – iloitse auringosta
– Moni on kesällä selvästi iloisempi ja pirteämpi kuin talvella. Se ei ole mikään ihme, koska auringon valo tutkitusti kohottaa mielialaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.
Valo vaikuttaa meihin silmien kautta. Kun valo kulkeutuu silmänpohjaan, fotonit eli valohiukkaset sitoutuvat verkkokalvon soluihin ja muuttavat niiden toimintaa. Sen seurauksena serotoniinin määrä hermosoluissa lisääntyy ja kulku aivoissa helpottuu. Kun serotoniinin määrä aivoissa kasvaa, mieliala kohenee. Lisäksi unentarve vähenee ja ruokahalu pienenee.
Auringonvalo myös virkistää. Valossa silmänpohjan hermosolut alkavat lähettää signaaleja aivojen vireystilaa säätelevälle alueelle. Virkistävä vaikutus alkaa välittömästi, kun astuu ulos auringonpaisteeseen. Kun palaa sisälle, virkistävä vaikutus hiipuu parissa tunnissa.
Serotoniinin mielialaa kohottava vaikutus alkaa hieman viiveellä mutta kestää kauemmin.
Seuraa UV-indeksiä
Auringonsäteiltä kannattaa suojautua silloin, kun UV-säteily ylittää tietyn rajan.
UV-säteilyn voimakkuutta voi seurata niin sanotun UV-indeksin avulla. Ilmatieteen laitos mittaa säteilyä eri puolilla Suomea ja ylläpitää palvelua, josta säteilyn voimakkuutta voi seurata.
Ilmatieteen laitoksen mukaan suoja auringolle tarvitaan silloin, kun UV-indeksin arvo on 3 tai korkeampi.
Lähtökohtana voi pitää, että Etelä-Suomen kesässä UV-indeksi ylittää 3:n yleensä kello 10–17. Mikään pitävä sääntö se ei ole, koska indeksi vaihtelee muun muassa vuorokaudenajan, sijainnin ja pilvisyyden mukaan.
Aurinkoisena kesäpäivänä UV-indeksi on Helsingissä noin 5–6 ja Sodankylässä 4–5.
UV-indeksiä voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla. Kotimaan lisäksi sivuilla julkaistaan tietoa ulkomaiden kohteista.
Tarkkana lääkkeiden kanssa
Kenenkään ei ole suositeltavaa kärventää ihoansa auringossa, mutta erityisen tarkkana kannattaa olla, jos käyttää tiettyjä lääkkeitä.
Jotkut lääkeaineet nimittäin reagoivat auringonvaloon. Yleisimpiä tällaisia lääkkeitä ovat tietyt antibiootit ja aknelääkkeet, kuten suun kautta otettavat isotretioniinit ja retinoidit.
Jos käyttää näitä lääkkeitä eikä suojaa ihoa kunnolla, iho saattaa reagoida samalla tavalla kuin palaessa.
– Iho saattaa alkaa punottaa ja kuumottaa. Oireet kuitenkin menevät itsestään ohi, kertoo Helsingissä Kalasataman apteekissa työskentelevä proviisori Sonja Virtanen.
Myös jotkut iholle levitettävät tulehduskipugeelit voivat reagoida auringon valon kanssa. Jos geeliä on levittänyt iholle, kohta kannattaa suojata vaatteella ennen kuin menee ulos.
Tulehduskipugeelejä lukuun ottamatta lähes kaikki auringonvaloon reagoivat lääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Apteekin työntekijät kertovat riskeistä lääkettä ostettaessa ja muistuttavat suojautumisen tärkeydestä.
Auringon kanssa reagoivan lääkkeen käyttäminen ei tarkoita sitä, etteikö kesällä voisi nauttia ulkona olosta.
– Tarkoitus ei ole pelotella. Kuitenkin riskit on hyvä tietää, Virtanen sanoo.
Suojaa iho huolella auringonvalolta
Suurin osa ihmisistä varmasti tietää, miksi aurinkorasvaa kannattaa käyttää. Moni kuitenkin käyttää sitä liian vähän. Kunnollinen suojaus vaatii riittävästi rasvaa. Koko kehon suojaamiseen suositellaan käytettäväksi 30 millilitraa aurinkorasvaa.
Tyypillisesti koko vartalolle tarkoitetussa purkissa on 200–250 millilitraa rasvaa. Siitä riittää siis 7–9 levityskerralle. Kun vielä huomioi sen, että aurinkovoidetta kuuluu lisätä parin tunnin välein, yksi purkki ei kestä kovin pitkään.
Ihosyövän sairastaneita kehotetaan käyttämään erityisen voimakasta eli satasen suojakerrointa. Samoin erityisen voimakasta suojaa suositellaan niille, joiden iholle on muodostunut aktiininen keratoosi eli ihosyövän esiaste.
Aurinkopuikon avulla levität suojaa helposti unohtuviin kehon osiin, kuten korvalehtiin, nenänpäähän, huuliin ja hiusrajaan. Aurinkopuikko kulkee myös kätevästi mukana, joten sen avulla saa suojaa saa lisättyä helposti. Sipaise suojaa myös käsiin aina käsienpesun jälkeen.
Varjele lapsen herkkää ihoa
Lapsen ohut iho kaipaa erityistä suojaa. Aurinkovoiteessa kannattaa suosia korkeita suojakertoimia ja vaatteissa vaaleita, tiheitä kankaita. Pitkät hihat ja lahkeet sekä lipat ja lierit suojaavat säteeltä ja paahteelta. Lapsuudessa palanut iho on merkittävä riski aikuisiän melanoomalle.
Tarkkaile ihomuutoksia
Jos luomesi ulkonäkö muuttuu tai jos se punoittaa, kutisee tai vuotaa verta, kannattaa luomea mennä näyttämään lääkärille. Samoin lääkärille on syytä varata aika, jos löydät uuden, poikkeavan näköisen luomen.
Syöpäjärjestöt listaavat neljä nyrkkisääntöä, jotka antavat syyn tarkistuttaa luomen:
- Luomen väri on epätasainen
- Alueen halkaisija on yli 6 milliä
- Reuna on epäsäännöllinen
- Luomen osat ovat epäsymmetriset