Terveys

Teksti: Tiina Rahko

Apteekin perusvoide hoitaa ihoa hellästi

Perusvoiteen valinta ei ole aina ihan helppo juttu. Jokaisen iho ja sen tarpeet ovat yksilölliset, joten sopivimman voiteen löytää vain kokeilemalla.

Perusvoiteen valintaan vaikuttaa sen käyttötarkoitus. Kasvoille ja karvaisille alueille suositaan kevyempiä perusvoiteita, jotta ihohuokoset ja karvatupet eivät tukkeudu. Kuiville kantapäille on hyvä valita paksumpi perusvoide.

Myös ihotyyppi vaikuttaa voiteen valitaan. Kuivalle ja atooppiselle iholle sopii usein paksumpi voide kuin rasvaiselle ja normaalille iholle.

Eri vuodenaika vaatii erilaisen voiteen; talvella tarvitaan yleensä paksumpi voide kuin kesällä. Iho on usein myös paremmassa kunnossa kesällä kuin talvella. Voide valitaan ihon sen hetkisen tilanteen ja tarpeen mukaan.

Perusvoiteen valitaan vaikuttaa paljon voiteen ihotuntuma, siksi ennen uuden perusvoiteen käyttöön ryhtymistä, perusvoiteita kannattaakin testata testeristä tai tiedustella näytettä apteekista.

Avainapteekissa on aina paikalla farmaseutti, jolla on laaja tietämys perusvoiteista ja niiden käytöstä sekä ominaisuuksista. Kysy tarvittaessa apua sopivan perusvoiteen valintaan.

Erialisia perusvoiteita

Perusvoiteet voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään rasvaisuuden mukaan. Kevyissä voiteissa rasvaa on alle 30%. Keskirasvaisissa voiteissa rasvapitoisuus on 30-50%. Paksuimmissa voiteissa rasvapitoisuus on yli 50%. Merkintätavat voiteen rasvaisuudesta ovat valmistajakohtaiset.

Perusvoiteisiin voidaan lisätä kosteuttavia ainesosia kuten karbamidia, ksylitolia ja glyserolia tai keramideja, jotka korjaavat ihon suojakerrosta.

Perusvoide on kodin monitoimituote.

  • Kevyellä perusvoiteella voit korvata kuivattavat pesuaineet suihkussa. Voidepesu on hellävaraisempi kuivaihoiselle ja sitä suositellaan atooppiselle iholle. Myös voidekylpyjä voi antaa pienille lapsille. Lorauta kylpyveteen hieman kevyttä perusvoidetta, niin kylpyvesi ei kuivata pienokaisen ihoa.
  • Voidepesu sopii myös meikinpuhdistukseen.
  • Geelimäinen, kevyt perusvoide kosteuttaa ja viilentää ihoa auringon oton jälkeen. Geelimäinen perusvoide sopii myös after shave -tuotteeksi parranajon jälkeen.
  • Itsetehty vartalokuorinta syntyy, kun sekoitat sokeria perusvoiteeseen.
  • Perusvoiteella voi suojata kädet ennen likaisia kotitöitä. Kun levität voiteen hyvin käsiin ennen likaisia kotitöitä, lika on helpompi pestä pois käsistä. Myös pihkan saa helpommin pois käsistä paksulla perusvoiteella.
  • Vedettömällä, rasvaisella paksulla perusvoiteella voit suojata talvella pakkasilla koiran polkuanturat.

Lapsen atooppinen iho vaatii erityistä hoitoa

Atooppinen iho on yleinen lapsilla. Atooppisen ihon tyypillisiä oireita ovat punoittavat, kuivat ja kutisevat ihottumat.

Atooppisen ihon perushoitona toimii ihon rasvaus. Iho rasvataan sen kunnosta riippuen, kerran tai kahdesti päivässä hajusteettomalla, riittävän hoitavalla perusvoiteella.

Mikäli perusvoiteella rasvaus ei yksin riitä, voidaan Ihottuma-alueille käyttää kuureina 1%:n vahvuista kortisonivoidetta.

Vältä ylimääräisiä pesuja ja suosi hellävaraisia pesunesteitä ja perusvoidepesuja. Kuivaa iho pesun jälkeen taputellen ja rasvaa iho kokonaisuudessaan.

Poissulje mahdolliset atopiaan vaikuttavat ruoka-aineallergiat yhdessä asiantuntijan kanssa.

Atooppiset oireet ovat hävinneet noin puolella atopiasta kärsivistä lapsista kahteen ikävuoteen mennessä.