Terveys

Teksti: Sini Kesänen
Kuva: iStockphoto

Ehkäise ripuli syömällä oikein

Turistiripulin ehkäisyssä on tärkeää tietää mitä syö.

Ripuli on tavallisimpia vaivoja matkalla. Yleisimmin syypää löysään vatsaan on turistiripuli, joka on tavallinen vaiva etenkin matkustettaessa etelän kuumissa maissa, joissa hygienian ja kylmäketjujen hallitseminen on vaikeampaa.

Viikon turistimatkaan osallistuvista suomalaisista 20–60 prosenttia saa Etelä-Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa ripulin. Euroopan puoleisissa Välimeren maissa sairastuu keskimäärin 10–20 prosenttia.

Tavallisia turistiripulin oireita ovat ripuli, ihon kuumotus, päänsärky, vatsakipu ja pahoinvointi. Kaikki sellaisia vaivoja, joita ilman rantatuolissa on paljon mukavampi istuskella.

Tautia voit kuitenkin ehkäistä tehokkaasti, kun muistat käyttää käsidesia etenkin ennen ateriointia ja tietämällä, mitä suuhun laittaa ja mitä ehdottomasti välttää:

Suosi näitä:

  • vastavalmistetut, kuumana tarjoiltavat liha- ja kalaruuat, keitot ja vihannekset
  • leipä, kuivat viljatuotteet, itse kuorittavat hedelmät
  • pullovesi, hiilihappoiset, pullotetut juomat, kahvi, tee ja keitetty vesi.

Vältä näitä:

  • esillä pitkään ollut ruoka
  • kylmät leikkeleet, kastikkeet ja majoneesipohjaiset salaatit
  • pehmeäksi keitetyt kananmunat, haalea tai kylmä liha, kala ja äyriäiset
  • hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse kuoria, marjat
  • kylmät jälkiruuat, pakkaamaton maito, jäätelö, voi ja tuorejuustot
  • pullottamattomat juomat ja jääkuutiot.

Lisätietoa aiheesta muualla

Päivitetty 7.6.2017