Terveys

Teksti: Markku Nykänen
Kuva: Markku Nykänen

Halitoosi ja haiseva hengitys – oireet ja hoito

Useimmilla meistä hengitys haisee aamuisin ikävältä, mutta milloin on syytä epäillä sairautta?

Kenellä tahansa hengitys haiskahtaa joskus vastenmieliseltä, jos hampaidenpesu on jäänyt väliin tai ruoka on sisältänyt valkosipulia. Alkoholi ja tupakka pahentavat hajua.

– Aamuisin suu on usein lähes ­kaikilla tunkkaisen makuinen, koska yöllä syljen­eritys on vähäistä, eikä sylki huuhtele suun bakteereja pois. Paha maku ja haju johtuvat siitä, että osa suuhun kertyneistä bakteereista tuottaa pahanhajuisia rikkiyhdisteitä, kertoo erikoishammaslääkäri, dosentti Merja Laine Turun yliopistosta.

Asia korjaantuu hampaiden ­ja ­kielen pesulla. Tilapäistä apua hengityksen ­pahaan ­hajuun saa myös raikastavista ksylitolipastilleista tai -purukumista ja suuvedestä.

Jos hengityksen paha haju on jatkuvaa ja voimakasta, kyseessä on halitoosi. Vaiva on ­hankala itse todeta, koska ihminen tottuu omaan ­hajuunsa. Halitoosin voi aiheuttaa moni eri tekijä tai niiden yhdistelmä. Tärkeintä on hajun aiheuttajan löytäminen ja sen poistaminen.

Suussa voi haista myös hiivatulehdus

Laineen mukaan ensin kannattaa tarkistaa suuhygienia. Haju voi johtua väärästä hampaidenpesu­tavasta, suun tulehduksesta tai kuivasta suusta. Hampaiden huolellinen harjaus aamuin illoin ja hammasvälien puhdistaminen hammaslangalla tai hammasväliharjalla kuuluvat asiaan.

Joskus syynä ovat kielen uurteisiin tarttuvat ja niissä muhivat bakteerit. Kielikin tulisi puhdistaa päivittäin huolellisesti, erityisesti takaosasta. Apteekeista on saatavilla tähän erilaisia kaapimia. Hammasproteesin käyttäjän tulee huolehtia sekä proteesin että suun puhtaudesta.

Säännöllinen käynti hammaslääkärillä varmistaa suun terveydentilan. Hampaisiin kertynyt plakki, hammaskivi ja suun alueen tulehdukset, kuten kiinnityskudostulehdus tai hampaiden reikiintyminen, synnyttävät hajua suuhun. Myös suun hiivainfektiot voivat aiheuttaa hajua.

Halitoosin syynä voivat olla proput eli nielurisoihin kertyvät valkoiset, haisevat bakteeripallurat. Niitä voi yrittää poistaa painamalla varovasti nielurisaa tylpällä esineellä, esimerkiksi ­puulastalla. ­Valitettavasti propuilla on tapana uusia.

Joskus harvoin halitoosi johtuu ruoansulatuskanavan häiriöstä tai hengitystieinfektiosta. ­Hammaslääkäriltä voi hyvin tarkastuksen yhteydessä kysäistä, onko hengityksen tuoksu kunnossa.