Terveys

Teksti: Leena Lukkari
Kuva: Riina Peuhu

Lääkelaastarikin on lääkejätettä

Häijään apteekin proviisori Eeva Lehtola on huomannut, että aina asiakkaat eivät tiedä, mikä kaikki on lääkejätettä.

“VAIN LÄÄKKEET kuuluvat lääkejätteeseen. Meille koetetaan palauttaa digitaalisia kuumemittareita ja verenpainemittareita. Se on loogista, koska ne on ostettu meiltä, mutta ne eivät ole lääkejätettä. Myöskään ravintolisät eivät ole lääkkeitä, ja ne voi laittaa sekajätteeseen. Meiltä apteekkilaisilta voi aina kysyä, jos on epävarma.

Lääkelaastarit sen sijaan kuuluvat lääkejätteeseen, vaikka ihmiset eivät tule sitä useinkaan ajatelleeksi. Käytetyt laastarit kannattaa palauttaa meille pussissa liimapinnat vastakkain taitettuna.
Lääketabletit ja -kapselit tulisi tuoda apteekkiin ilman ulkopakkauksia läpinäkyvään muovipussiin pakattuna. Läpipaino-pakkaukset voit palauttaa täysinä. Muovi-purkit ja pahvikotelot voi lajitella taloyhtiön muovi- tai kartonkikeräykseen. Muista poistaa pakkauksista henkilötiedot.


Jodia sisältävät lääkkeet, elohopea, solunsalpaajat ja neulat vaativat oman hävitysprosessinsa, joten ne olisi hyvä antaa henkilökunnalle muista lääkejätteistä erillään. Jodia on esimerkiksi Jodix-tableteissa ja Betadine-nimisissä puhdistusaineissa ja voiteessa.”