Terveys

Teksti: Marianna Salin
Kuva: Getty Images

Voiko lääkekuurin aikana käyttää alkoholia?

Lääkepakkauksissa alkoholin käyttöä ei suositella, mutta sitä ei varsinaisesti kielletä. Mitä tehdä, jos lasissa on lääkekuurin aikana viiniä tai olutta?

Proviisori Veli-Matti Surakan mukaan satunnaisen saunaoluen tai lasin viiniä voi nauttia hyvillä mielin, vaikka lääkepakkaus ei sitä suosittelisikaan.

– On eri asia, jos ottaa kaksin käsin ja jatkuvasti. Kokonaisuus ratkaisee. Jokainen reagoi yksilöllisesti niin lääkkeisiin kuin alkoholiinkin. Tavallisinta kuitenkin on, että alkoholi vahvistaa tai heikentää lääkkeen vaikutusta, Surakka toteaa.

Juhlapäivään ajoitettu tauko lääkehoidossa ei auta, koska monet lääkkeet vaikuttavat useita päiviä.

– On parempi selvittää vaikutus etukäteen apteekista. Apteekeissa on kattavat tietokannat ja hoidollista näkemystä.

Päihdefarmakologiaan erikoistunut Surakka työskentelee Kajaanissa Lehtikankaan apteekissa sekä A-klinikkasäätiössä.

Sallivaa ja kieltävää – tapauskohtaisesti

Vaikka Surakka suhtautuu alkoholin täyskieltoon skeptisesti, hän varoittaa tilanteista, joissa lääkkeen ja alkoholin yhteisvaikutukset voivat olla erittäin epämiellyttäviä, haitallisia tai jopa kuolettavia. Ehdoton alkoholin käyttökielto koskee Antabuksena tunnettua disulfiraamia, jota käytetään alkoholiriippuvuuden hoidossa, sekä metronidatsoli-antibioottia.

– Muiden mikrobilääkkeiden kanssa alkoholia voi pääsääntöisesti nauttia kohtuudella.

Surakka kehottaa välttämään alkoholia kokonaan myös varoituskolmiolla merkittyjen, keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden kanssa. Yhteiskäyttö tuottaa tokkuraisuutta, joka voi johtaa onnettomuuksiin, mutta yhteiskäyttö voi myös lamauttaa hengityksen. Unilääkettä ei siis parane ottaa silloin, kun humala tai krapula valvottaa.

Mitä jos riskit unohtuvat? Mitä jos tuli siemaistua pullo olutta lihasrelaksantin tai muun kolmiolääkkeen päälle?

– Oloa kannattaa seurata eikä tilanteessa kannata jättäytyä yksin. Myös myrkytystietokeskukseen voi soittaa ja varmistaa asia.

Surakka varoittaa myös tilanteista, joissa alkoholilla ja lääkkeillä ei ole varsinaisia yhteisvaikutuksia, mutta ne vaikuttavat omilla tavoillaan samaan asiaan, esimerkiksi mielialaan.

– On vaikea saavuttaa hoitotasapainoa mielialalääkkeiden käytössä, jos käyttää myös runsaasti alkoholia.

Lisätietoja: paihdelinkki.fi