Terveys

Teksti: Nina Riihimaa
Kuva: Nelli Ahosola

Lasten vitamiinit

Lapsi tarvitsee vitamiineja kasvuun, kehitykseen ja vastustuskyvyn vahvistamiseen. Tärkein on D-vitamiini.

D-VITAMIINI
D-vitamiini on ainoa vitamiini, jota on tarpeen antaa lisäravinteena kaikille lapsille. Sen ympärivuotista käyttöä suositellaan kaksiviikkoisesta 18-vuotiaaksi asti. Vauvat saavat päiväannoksen tippoina, yli kaksivuotiaille löytyy myös purutabletteja.

MONIVITAMIINI
Jos lapsi syö monipuolisesti, hän saa D:tä lukuun ottamatta kaikki tärkeät vitamiinit ja hivenaineet ruoasta. Monivitamiini turvaa niiden saannin, jos lapsi suostuu syömään hyvin yksipuolisesti vain muutamia ruokia tai hyvin pieniä määriä.

RAUTA
Raudan puutos on lapsilla harvinaista. Rautavalmistetta ei pidä antaa ilman, että lääkäri on selvittänyt puutoksen syyn. Leikkaukset saattavat aiheuttaa veren rautapitoisuuden laskua. Kuukautisten alkaminen voi lisätä raudan tarvetta nuorilla tytöillä.

MAITOHAPPOBAKTEERI
”Suosittelen maitohappobakteereita kaikille lapsille. Ne ovat hyväksi, kun suolisto on vasta kehittymässä. Erityisesti Lactobacillus rhamnosus LGG – ja Lactobacillus reuteri -maitohappobakteerien tehosta on näyttöä. Ne edistävät suoliston toimintaa ja immuunipuolustuksen vahvistumista.” -Anna Siipilehti, proviisori

HUOMIOI IKÄSUOSITUKSET
Vitamiinipurkeissa on annosteluohjeet eri ikäisille lapsille. Niitä on syytä noudattaa. Lapsen elimistö alkaa vastata aikuisen elimistöä keskimäärin 14-vuotiaana. Tällöin hän voi siirtyä käyttämään samoja vitamiinivalmisteita kuin aikuinen.