Terveys

Teksti: Nina Riihimaa
Kuva: Jonna Koski

Tarvitsetko D-vitamiinia purkista?

Suomalaiset saavat D-vitamiinia niukasti etenkin lokakuusta huhtikuuhun, kun aurinko ei ole ilonamme. Useimmille purkkivitamiini on tarpeen läpi vuoden.

1. Lapsi

Lapsi tarvitsee D-vitamiinivalmistetta jo 2-viikkoisena vauvana. Silloin 10 mikrogramman vitamiiniannos annetaan tippoina. Jos vauva saa D-vitamiinilla rikastettua äidinmaitokorviketta, neuvola ohjeistaa, paljonko D-vitamiinilisää tarvitaan. Vuoden ikäisestä lähtien voi kokeilla lapsille suunnattuja hyvänmakuisia purutabletteja. Lapset tarvitsevat D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa vuorokaudessa vuoden ympäri täysi-ikäisyyteen asti. Lasten D-vitamiinivalikoima on laaja: tarjolla on tabletteja, kapseleita, purutabletteja, tippoja ja suihkeita.

2. Ikääntynyt

D-vitamiinilla on tärkeä rooli luuston hyvinvoinnissa ja vastustuskyvyn ylläpidossa. Sitä saa luontaisesti auringon ultraviolettisäteilystä sekä rasvaisesta kalasta ja joistakin sienistä, kuten kanttarelleista. Yli 75-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa vuorokaudessa läpi vuoden. D-vitamiinin saanti auringosta vähenee iän myötä, jos ulkoilu vähenee tai käytetään ihoa peittäviä vaatteita. Joillakin myös ruokavalio yksipuolistuu. D-vitamiinilisän ottaminen ympäri vuoden voi olla hyväksi ennen 75 vuoden ikää, jos ei syö rasvaista kalaa 2–3 kertaa viikossa ja käytä ravitsemussuositusten mukaan maitovalmisteita ja ravintorasvoja, joissa on D-vitamiinilisä.

3. Odottava äiti

Odottava äiti jakaa ravintoaineet kasvattamansa uuden ihmisalun kanssa. Siksi raskauden ja imetyksen ajan on ehdottoman tärkeää nauttia purkista 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Moni raskaana oleva syö heille räätälöityjä monivitamiinivalmisteita, saadakseen riittävästi muun muassa foolihappoa. Näissä tuotteissa on myös D-vitamiinia. Varmista apteekista, tarvitsetko lisäksi erillisen D-vitamiinivalmisteen. Myös muille täysi-ikäisille suositellaan ​75-vuotiaaksi asti 10 mikrogramman D-vitamiinilisää ympäri vuoden, ellei ruoasta saa riittävää määrää tai mikäli käytössä oleva monivitamiini- tai kalkkivalmiste ei sisällä D-vitamiinia. Oman tarpeensa voi selvittää apteekissa.

Asiantuntija: apteekkari Maarit Hannu, Kupittaan apteekki