Terveys

Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: iStockphoto

Tuottaako iho D-vitamiinia voiteiden läpi?

Auringonvalo on tärkeä D-vitamiinin lähde. Mutta voivatko aurinkovoiteet ja kosmetiikka estää kokonaan ihon oman D-vitamiinin tuotannon?

Ihon D-vitamiinin tuotanto käynnistyy auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Aurinkovoiteet suojaavat ihoa polttavalta UVB-säteilyltä, mutta estävät samalla myös D-vitamiinin tuotannon. Mitä korkeampi suojakerroin on, sitä enemmän D-vitamiinin tuotanto estyy. Jos suojakerroin on noin 10, tuotanto vähenee kymmenesosaan.”Aurinkovoidetta levitetään kuitenkin harvoin niin säännöllisesti ja huolellisesti, että sillä olisi käytännössä suurta merkitystä”, sanoo emeritusprofessori Ilari Paakkari.
Kosteusvoiteilla ja meikeillä ei vaikutusta
Kosteusvoiteet eivät Paakkarin mukaan todennäköisesti vaikuta D-vitamiinin tuotantoon.Sen sijaan meikeissä oleva pigmentti saattaa estää tehokkaasti UVB-säteilyä. Meikkejä käytetään kuitenkin niin pienellä ihoalueella, että sillä ei Paakkarin mukaan ole suurta merkitystä D-vitamiinin saantiin. Kosmetiikkatuotteiden ja auringonvalon vaikutuksista ei kuitenkaan ole vielä riittävästi tutkimustietoa.
Muutama minuutti aurinkoa riittää
Kuinka paljon ulkona pitäisi sitten olla, jotta D-vitamiinivarastot karttuisivat? Jotta D-vitamiinia syntyisi auringonvalosta, tulisi ulkona olla ilman aurinkovoidetta noin 20 minuutin ajan. Iho ei saa kuitenkaan alkaa punoittaa, joten herkästi palavien kannattaa oleskella auringossa aluksi vain viisi minuuttia kerrallaan.Aurinkoa ei kannata myöskään ahnehtia, sillä kun D-vitamiinivarastot ovat täynnä, elimistö lopettaa D-vitamiinin tuotannon.Tarkkaa tietoa siitä, saavatko suomalaiset riittävästi D-vitamiinia ei ole. Vuodelta 2007 oleva tutkimus osoitti, että kolmannes kärsii D-vitamiinin puutteesta talvikuukausina.Pilvisinä ja sateisina kesinä D-vitamiinia ei välttämättä muodostu riittävästi eivätkä kesän aikana kerätyt varastot myöskään riitä kuin alkusyksyyn. D-vitamiinilisä on siis tarpeen ainakin syksystä kevääseen.
Pääsikö aurinko yllättämään?
Paloiko iho? Näin hoidat auringonpolttamanAuringonpistos voi yllättää – näin suojaudut ja hoidat
Lue lisää aurinkovoiteen valinnasta ja käytöstä:
Käytä oikein aurinkovoidetta – näin vältyt palamiseltaValitse suojakerroin ihotyypin mukaanAurinkosuoja kasvoille – näin suojaat itsesi turvallisestiKevyet mutta tehokkaat aurinkovoiteetVoiko vanhentunutta aurinkovoidetta käyttää?
Sinua saattaisi myös kiinnostaa:
Sävyttävä aurinkovoide auttaa pysyvän rusketuksen saamisessa – testasimme 36 x näin käytät itseruskettavaa7.5.2013