Terveys

Naisen terveys ja mikrobisto

Naisten terveydestä ja moninaisista naisellisista vaivoista ymmärretään yhä enemmän, minkä johdosta tietoisuus ja avoimuus aihepiirin ympärillä kasvaa. On muun muassa tutkittu, että suoliston mikrobistot ovat tärkeässä roolissa naisen koko elämänkaaren aikana ja niillä voi olla yhteys esimerkiksi moniin intiimialueen tulehduksiin. Nykyään tiedämme esimerkiksi, että tasapainoinen emättimen mikrobisto koostuu laktobasilleista, eli tutummin maitohappobakteereista.

Ihmisen mikrobiston monimuotoisuus saa alkunsa jo raskauden aikana ja kehittyy koko elämän ajan. Siitäkin huolimatta, että olemme kaikki saaneet syntymälahjaksi mikrobistollemme pohjan kehittyä, liittyy etenkin intiimialueen ongelmiin yhä paljon tabuja ja stigmoja. Monet pelkäävät yhä puhua alakerran vaivoista, oli kyse sitten kuukautisista tai muista naisellisista haitoista. Hiljaisuus voi kuitenkin olla haitaksi hyvinvoinnillemme ja sitä kautta myös terveydellemme. Kun häpeä estää meitä puhumasta avoimesti, voi se estää meitä myös saamasta hoitoa, jota tarvitsemme ja ansaitsemme. Ethän jättäisi flunssapöpöäkään hoitamatta!

On kuitenkin hyvä tietää, että suoliston mikrobiston kuntoon voi vaikuttaa arjessa myös omilla valinnoilla. Esimerkiksi liikuntatottumuksilla ja muilla terveellisillä elämäntavoilla voi vaikuttaa positiivisesti mikrobiston hyvinvointiin. Myös apteekeista löytyy laaja valikoima mm. intiimialueen itsehoitoon ja hyvinvoinnin ylläpitoon tarkoitettuja valmisteita.

Terveydessä ei kuitenkaan ole kyse pelkästään intiimivaivoista, särystä ja bakteereista. Toisinaan paras terveysteko voi olla vaikkapa herkkuhetki ystävän kanssa tai vaikkapa leffamaraton rankan viikon päätteeksi. Avain niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin löytyy lopulta perusasioiden ääreltä.

Kasviperäinen lääke kuukautiskipujen lievittämiseen: ladiva.fi
Luonnollinen menetelmä bakteerivaginoosin hoitoon: vagic.fi
Löydä oma bakteeritasapaino! Laktobasillit ja karpalojauhe samassa paketissa: symbiosys.fi/cystalia