Terveys

Teksti: Outi Hamara
Kuva: Päivi Ristell

Nauti auringosta turvallisesti

Aurinkovoiteet ovat ihon tehokkaimpia anti-age-tuotteita. Ne ehkäisevät ihon palamista ja ennenaikaista vanhenemista. Suurin osa käyttää aurinkosuojaa liian vähän. Apteekista löydät tutkitun ja herkälle iholle sopivan aurinkotuotevalikoiman.

Ihon palaminen tarkoittaa, että iho on saanut yliannostuksen UV-säteilyä. Jokaisella iholla on oma aurinkopääomansa, joka väheneeiän myötä. Se tarkoittaa tunteja, joita iho kestää auringossa, vaihdellen 50 000 tunnista 180 000 tuntiin. Vaaleahipiäisen aurinkopääoma onalle puolet tummaihoisen aurinkopääomasta. Punahiuksinen sietää
kaikista huonoiten aurinkoa. Kaksikymppinen on käyttänyt keskimäärin20 prosenttia aurinkopääomastaan.

Suomalaisista noin neljäsosa edustaa toiseksi vaaleinta, herkkää ihotyyppiä, joka palaa usein ja kestää 10–20 minuuttia auringossa palamatta. Suurin osa lukeutuu kuitenkin normaaliin tumman vaaleaan ihotyyppiin, joka sietää 20–30 minuuttia aurinkoa. Keskipäivällä kenenkään ei kannata oleilla auringossa ilman suojaa.

Ihon käyttäytyminen auringossa voi muuttua iän myötä. Siihen vaikuttavat muun muassa hormonit, ruokavalio ja lääkekuurit. Apua oikeiden tuotteiden valintaan kannattaa pyytää farmaseutilta. Edelliskesän aurinkotuotteet on hyvä päivittää uusiin, eikä esimerkiksi hajukerro jäljellä olevasta suojatehosta. Apteekista löytyy myös hyvä valikoima
itseruskettavia tuotteita, jotka ovat terveellisin tapa päivettyä.

1 — SUOJAVAAHTO VARTALOLLE
Moussemainen koostumus on kevyt ja ilmava. Vaahto muuttuu levitettäessä miellyttäväksi emulsioksi, joka imeytyy ihoon nopeasti tahraamatta. Syväkosteuttaa ihoa tehokkaasti ja pitkään.
Aco Sun Body Mousse SPF30 NP 150 ml, 20,00 €

2 — SUIHKE KASVOILLE JA VARTALOLLE
Juokseva vesipohjainen koostumus imeytyy välittömästi eikä jätä rasvaista tunnetta tai valkoisia jälkiä. E-vitamiini ja probiootit vahvistavat ihon antioksidanttipuolustusta haitallisia vapaita radikaaleja vastaan. Sopii aurinkoherkälle.
Vichy Capital Soleil Cell Protect SPF50+ 200 ml, 30,00 €

3 — VOIDE MEIKIN ALLE
Ohut koostumus jättää ihon mattapintaiseksi ja pehmeäksi. Kosteuttava, nestemäinen aurinkovoide sisältää hyaluronihappoa ja ilmansaasteilta suojaavia antioksidantteja. Suojaa pigmentaatiolta. Sopii käytettäväksi meikin alla.
Aco Sun Ultra Light Face Fluid SPF50+ 40 ml, 21,00 €

4 — ANTI-AGE-SUOJA AURINKOON
Aurinkosuojavoide ehkäisee ihon pigmenttimuutoksia, juonteita ja ryppyjä. Kevyt ja vesimäinen koostumus antaa tasaisen ja huomaamattoman lopputuloksen ilman rasvaista tunnetta. Sopii myös silmänympärysiholle.
Vichy Capital Soleil UV Age SPF50+ 40 ml, 27,80 €

5 — KEVYT SUOJA HERKÄLLE I HOLLE
Hypoallergeeninen voide on kehitetty erityisesti herkälle iholle ja silmänympärysalueelle. Koostumus on suunniteltu minimoimaan silmien kirvelyä. Ei valu silmiin hikoiltaessa esimerkiksi urheilun aikana.
La Roche Posay Anthelios UVMune Ultra Light Cream SPF50+ 50 ml, 23,20 €

6 — KAIKILLE I HOTYYPEILLE
Hypoallergeeninen voide on kehitetty erityisesti herkälle iholle ja silmänympärysalueelle. Koostumus on suunniteltu minimoimaan silmien kirvelyä. Ei valu silmiin esimerkiksi urheilun aikana hikoiltaessa.
La Roche Posay Anthelios UVMUNE Ultra Cream SPF50+ 50 ml, 22,00 €

7 — NORMAALI- JA SEKAIHOLLE
Ultrakevyt hajusteeton aurinkovoide normaalille ja sekaiholle. Imeytyy nopeasti, ei tahmaa. Jättää mattapinnan iholle. Ei tuki ihohuokosia. Kosteuttaa ihoa kahdeksan tuntia.
Avene Sun Fluid 50+ TriAsorB 50 ml, 20,00 €

8 — AURINGON JÄLKEEN
Kosteuttava, viilentävä ja rauhoittava emulsio koko vartalolle auringonoton jälkeen. Sisältää antioksidantti E-vitamiinin esiastetta, joka suojaa ihoa ikääntymisen merkeiltä.
Avene Sun Care After Sun Repair Creamy Gel 200 ml, 22,50 €

kosmetologi Tiia Sistonen, Vilppulan apteekki