Terveys

Teksti: Text Marianna Salin

Slipper vintersimmare förkylning?

Många vintersimmare tycker att de lättare kan undvika influensa genom att bada i vak. Terveystalos specialläkare Toni Vänni borrar sig in i påståendet.

Ger vintersimning bättre motståndskraft mot förkylningar?

Hur förkylning eller luftvägsinfektion smittar påverkas mest av hur stora mängder virus cirkulerar och hur mycket man utsätter sig för dem. Förkylning smittar ofta via droppsmitta. Den egna motståndskraften påverkar naturligtvis, men dess betydelse förblir ganska liten om inte den är i väldigt dåligt skick. I teorin är det dock möjligt att vinterbad förbättrar motståndskraften.

På vilka sätt kan vinterbad förbättra motståndskraften?

Vid undersökning av vintersimmare har man observerat vissa förändringar i mängden transmittorsubstanser, såsom noradrenalin, som reglerar vakenhet, samt stresshormonet kortisol. Halterna av välbefinnandehormoner såsom serotonin och dopamin kan också öka. Vinterbad höjer alltså humöret och förbättrar stresstoleransen. Detta kan i sin tur förbättra motståndskraften, men knappast signifikant.

Kan doppet i en kall vak orsaka förkylning?

En förkyld person kan säga att de blivit förkylda eller kalla, men förkylning har inget att göra med att bli kall. Kyla kan dock hämma slemhinnornas funktion, vilket kan försvaga motståndskraften. Detta har dock inget att göra med just vinterbad, utan beror på kall luft.

På vilka andra sätt kan vinterbad påverka hälsan?

Blodtrycket kan sjunka, även om det tillfälligt stiger då kylan drar ihop blodkärlen. För vissa hjälper kylan även mot ledvärk. Det kan delvis bero på noradrenalinet. Det har dock visat sig att man snabbt vänjer sig vid att bada i vak och att många fördelar avtar redan under badsäsongen och försvinner helt efter säsongen.

När är vinterbad en hälsorisk?

Om simmaren har en hjärtsjukdom eller astma är det klokt att först rådfråga läkare och prova försiktigt på vinterbadandet. Även om simmaren inte har en underliggande sjukdom är det åtminstone första gången bra att bada i sällskap. Om det känns bra att bada i vak kan du fortsätta göra det. Detsamma gäller all träning, så länge du inte överdriver.

Sakkunnig: Specialläkare Toni Vänni, Terveystalo