Terveys

Teksti: Text Anna Perho Illustrationer Nelli Ahosola

Udda luster

Den ena vill, den andra inte. Det här hör till de vanligaste problemen i parförhållanden och kan bero på många olika faktorer.

Är det verkligen att problem att känna olika? Kanske man rentav kunde kalla det en norm i längre förhållanden: det händer nästan alla i något skede av förhållandet.

Det är dock trösterikt att skillnaden i lusterna inte behöver vara kronisk. Snarare kan man tänka sig att minskad lust är retroaktivt och kopplat till många andra faktorer än kvaliteten på själva förhållandet.

När man börjar undersöka frånvaron av luster är det bra att fundera på om det finns faktorer som tynger den allmänna stämningen i förhållandet? Kanske ojämnt fördelade vardagsbördor eller svåra ömsesidiga frågor som man undviker att prata om? Är den andra parten sårad, lider förhållandet av ett alkoholproblem?

Det som händer i ett förhållande stannar i förhållandet. Därför återspeglas allt som händer mellan partnerna i vardagen även i den sexuella delen av förhållandet. Den som i hemlighet är arg eller bitter gentemot den andra kanske inte är så hågad på intimitet. Sexet kan också bli på fel sätt betungande, om bägge räknar sexgångerna och kalkylerar när det skulle vara en bra tid att antingen föreslå sex eller vägra det igen. Om sexet blir något att anteckna är det inte längre avslappnat.

Många experter på området säger dock att om oviljan bara beror på trötthet hjälper det ofta att bara börja. Den upphetsande situationen är medryckande och efteråt får paret njuta av avslappnande hormoner och njutningsfull närhet.

Ovilja eller vägran att ha sex kan också användas som ett makt- eller kommunikationsmedel i ett förhållande. Då du inte lyssnar på mina önskningar eller går med på mina förslag förnekar jag dig närhet. Det här tillvägagångssättet tar naturligtvis inte förhållandet i rätt riktning. Ett par måste kunna lösa sina meningsskiljaktigheter annanstans än under täcket.

Udda luster kan också bero på att önskemålen går i kors. Den ena är nöjd med samma makaronilåda varje vecka, medan den andra vill testa mer exotiska smakupplevelser. Även om själva sexet skulle förlöpa smidigt vore det bra att med jämna mellanrum diskutera ömsesidiga önskemål.

Det lönar sig att prata. Enligt Befolkningsförbundets undersökning hör det att man helt enkelt berättar för sin partner att man vill ha hen till de mest upphetsande sakerna man kan göra.

Sexualitet hör till människans känsligaste områden och verkar ofta oöverkomligt svårt att prata om. Att tala om ett svårt ämne utsätter berättaren för många slags hot: tänk om den andra inte förstår, eller inte vill förstå vad jag menar? Vad händer med oss om det inte ens hjälper att prata?

Om situationen börjar bli kronisk är det värt för paret att söka professionell hjälp. Par- eller sexualterapeuter jobbar med att lösa de kommunikationsproblem som även ligger till grund för diskussioner om lust. 

En betydande orsak till motvilja är stress, som kan bero på helt andra saker än kvaliteten på själva förhållandet. Arbetstryck, penningbekymmer, sjuka föräldrar; alla belastande tankar får hjärnan att sysselsätta sig med bekymmer och överlevnadstankar, så det är bara naturligt att sex inte är det första man tänker på.

En förstående partner ger plats åt den ansträngda parten. Den ansträngda personen kan å sin sida ta ansvar för situationen genom att tydligt berätta att avisandet inte beror på partnern, utan på de bekymmer som snurrar i huvudet. Trots detta kan man värna om intimitet och närhet.

Den kanske bästa behandlingen för olika luster är att förebygga dem och värna om sexualiteten. Vänliga ord, positiva diskussioner och att prata om sex när inget annat tynger är som att spara för en dålig dag. En smekning i dag är en investering för belastande tider i livet och förhållandet.

Skribenten är en lösningsorienterad coach och arbetsgemenskapsexpert.