Terveys

Teksti: Henna Helne

Aloita allergian siedätyshoito ajoissa

Siedätyshoidon voi tehdä monella tapaa. Älä unohda myöskään kotikonsteja siitepölyallergian hoidossa.

Kevätaurinko kutittelee pian nenänpäätä – mutta niin tekee valitettavasti myös siitepöly, mikäli sille on herkistynyt. Muita allergiaoireita ovat silmien kutina ja punoitus, nenän vuotaminen, väsymys ja jopa hengenahdistus. Tänäkin keväänä noin joka viides suomalainen saa siitepölystä oireita. Paras tapa varautua ja ennaltaehkäistä allergisia oireita on aloittaa siedätyshoito jo hyvissä ajoin talvella.

– Lääkäriin kannattaa hakeutua jo edellisen siitepölykauden syksyllä, jotta kyseiseen allergiaan löydetään sopiva lääke ajoissa. Koivuallergikkojen kannattaa aloittaa lääkkeen käyttö jo tammikuussa, kertoo proviisori Jenni Sainio Käpylän apteekista.

Siedätyshoito eri tavoin

Siedätyshoito, jonka tarkoituksena on totuttaa ja siedättää elimistö allergiaa aiheuttavaan aineeseen, voidaan tehdä monella eri tapaa. Pistosten rinnalle ovat viime vuosina nousseet tabletit ja liuokset, jotka liukenevat elimistöön kielen alta.

– Ne ovat kotihoidossa pistoksia huomattavasti helpompi ja miellyttävämpi hoitomuoto.

Siedätyshoidolla voidaan yleensä helpottaa allergian oireita monivuotisesti, ja usein hoidot kestävät kolmisen vuotta. Tavallisesti allergiaa hoidetaan myös allergialääkkeillä. Näistä suositellaan ensisijaisesti paikallishoitoja eli nenäsumutteita ja silmätippoja. Lisäksi tarvittaessa voidaan käyttää antihistamiinitabletteja. Oivallinen, lääkkeetön kotihoitokonsti on myös nenäkannu, joka puhdistaa allergeeneja nenän limakalvoilta.

– Myös allergiaa hoitavat suihkeet kuivattavat limakalvoja, ja nenäkannusta saa hyvän avun nenän kosteuttamiseen allergialääkkeiden ohessa. Nenäkannujen käyttö lisääntyy koko ajan.

Entä minkälainen siitepölykausi tulevana kesänä on odotettavissa? Sitä on vielä vaikea ennustaa, sillä ilmassa olevan siitepölyn määrä riippuu hyvin paljon vuotuisesta säästä: lämpötiloista ja ilmavirroista. Siitepölykauden aloittavat jo maalis-huhtikuussa kukkivat leppä ja pähkinäpensas. Niitä seuraavat koivu, heinät ja pujo.

Tiesitkö tämän siitepölystä?
  • Noin joka viides suomalainen altistuu siitepölylle.
  • Yleisin siitepölyallergian aiheuttaja on koivu. Sille allerginen saattaa altistua myös tietyille hedelmille, kasviksille, pähkinöille ja mausteille.
  • Keskikesällä kukkivista heinistä jopa 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä.
  • llmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta. Sen alku on aikaistunut noin kahdella viikolla.
Lähteet: Proviisori Jenni Sainio, Käpylän apteekki. allergia.fi.