Terveys

Teksti: Emilia Jantunen
Kuva: iStock

Nenä aina tukossa?

Tiesitkö, että allerginen nuha voi vaivata talvellakin? Se kannattaa hoitaa hyvin.

Moni tukkoinen ja nuhainen potilas sairastaa tietämättään jatkuvaa allergista nuhaa eikä siksi hoida sairauttaan riittävän hyvin. Flunssan kaltaiset oireet on tärkeä tunnistaa allergiseksi nuhaksi, jotta oireet saadaan kuriin eikä seurauksena ole hankalia liitännäissairauksia.

Allergiapotilaiden parissa päivittäin työtä tekevä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad kertoo jatkuvan, ympärivuotisen allergisen nuhan olevan mainettaan hankalampi sairaus.

Miten jatkuva allerginen nuha haittaa elämää?

− Potilaiden haasteita eivät ole vain hengitystieoireet, vaan heillä voi olla ikävien oireiden vuoksi hankaluuksia esimerkiksi nukkumisessa, työnteossa tai koulunkäynnissä. Monet allergista nuhaa sairastavat tarvitsisivat hoitoa ympäri vuoden, eivät vain keväisin siitepölyaikaan.

Niillä henkilöillä, joilla allerginen nuha oireilee aktiivisesti, esiintyy merkittävästi todennäköisemmin myös liitännäissairauksia, joita voivat olla esimerkiksi astma, korvatulehdus ja sivuontelotulehdus. Kun jatkuvan allergisen nuhan oireet saadaan kuriin, myös liitännäissairauksien todennäköisyys laskee.

Mitä oireita allergisessa nuhassa on? Miten se eroaa esimerkiksi flunssan aiheuttamasta nuhasta?

Allergisen nuhan pääoireita ovat nenän tukkoisuus, vetinen nuha, nenän kutina ja aivastelu, joista tukkoisuus on selkein jatkuvaan allergiseen nuhaan liittyvä oire. Niklas Lindbladin mukaan jatkuvan allergisen nuhan ja flunssan erottaa helposti toisistaan juuri oireita tarkkailemalla.

− Allergisessa nuhassa nenä vuotaa jatkuvasti kirkasta eritettä, kun taas flunssassa joutuu niistämään kunnolla, jotta lima irtoaa. Toinen merkittävä ero ovat silmäoireet: allergikon silmät voivat punoittaa ja vetistää, toisin kuin flunssapotilaalla. Lihaskipu ja kuume liittyvät sen sijaan ainoastaan flunssaan.

Lisäksi tärkeä erottava tekijä on oireiden kesto. Ympärivuotisesta allergisesta nuhasta kärsivän oireet esiintyvät vähintään neljänä päivänä viikossa vähintään kuukauden ajan.

− Tavallinen flunssa ei kestä viikkoja, ja viimeistään siinä kohden on syytä ryhtyä pohtimaan jatkuvan allergisen nuhan mahdollisuutta, jos oireet jatkuvat pitkään.

Kuinka yleinen vaiva allerginen nuha on?

Allerginen nuha on yleinen vaiva: allergista nuhaa esiintyy ainakin joka neljännellä, kaupungeissa asuvista jopa joka kolmannella. Kaikista allergista nuhaa sairastavista 62 prosenttia kärsii jatkuvasta allergisesta nuhasta. Heistä arviolta 90 prosenttia on riittämättömästi hoidettuja tai heidän sairauttaan ei ole hoidettu lainkaan.

− Jatkuva allerginen nuha on alidiagnosoitu ja alihoidettu sairaus. Oireet kannattaa siis ottaa tosissaan ja varmistaa siten parempi elämänlaatu sekä estää mahdollinen vakavampien sairauksien kehittyminen, Lindblad sanoo ja patistelee ihmisiä hakemaan apua sairauteensa.

− Moni saattaa kokea jatkuvan allergisen nuhan oireiden hoitamisen hankalaksi, jos käytössä on useita eri allergiavalmisteita: antihistamiinitabletit, nenäsumute ja tarvittaessa silmätipat. Hoitoon riittää usein ainoastaan nenäsumute, joka sisältää antihistamiinia ja kortikosteroidia. Myös nenäkannun käyttäminen on erittäin suositeltavaa.

Lyhyesti:
  • Allerginen nuha on hoidettava hyvin.
  • Hoitamaton jatkuva nuha voi aiheuttaa jopa astmaa.
  • Jatkuva nuha voi vaikeuttaa myös nukkumista.
  • Usein allergikon silmätkin punoittavat ja vetistävät. 
  • Oireiden hoito ei välttämättä ole hankalaa. 
  • Tavallinen flunssa ei kestä viikkoja: kyse voi olla jatkuvasta allergisesta nuhasta.